När man bakar. Ja, det är väl det enda jag behöver säga för att resten ska visualiseras automatiskt. Det blir mjöl precis överallt. Florsocker, bakpulver och vaniljsocker. Jag har en sådan där underlig förmåga att tappa saker.
Först städar jag golv och lägger på fräscha mattor, det är liksom kutym innan jag påbörjar ett dygns bakning. Jag inbillar mig att att det är hygieniskt för själva baket, fast golvet inte har något – förhoppningsvis – med själva bakningen att göra. Ingenting kommer från golvet där djuren gå, eller där gubben envisas med att klampa in med skorna på så fort han vänder ute i trädgården för att han glömt glasögon eller plånbok.
Eller?

Så är det i alla fall. Och detta trots att jag vet om att jag alldeles strax kommer fumla och tappa ett decilitermått med mjöl, rakt ner i mattan och måste gå ut och skaka den. Eller att en hund blixtsnabbt är framme för att ta reda på vad det är jag tappat och fnyser ut mjölet över resten av köksgolvet, där det sedan trampas ner i andra mattor och virvlar in i golvlisterna. För att inte tala om tappade ägg. Eller en hel form sockerkakssmet, eller kletig deg till ett känsligt matbröd som man lyckas hälla ut snett så det häftar fast vid skåpluckorna.

Det är då jag efterlyser ett helt städteam som kan komma och rädda vardagen åt mig. Det är vad jag skulle kunna betala en bra peng för att själv slippa ta reda på. Tänk bara det att kunna baka en hel dag och bara gå därifrån och låta någon annan ta över efterstädningen, komma tillbaka till ett fräscht och städat kök. Eller varför inte hela huset, när de ändå är där? Storstädning. Det behövs ofta hos mig som har så många hundar med egen hundlucka ut mot trädgården. De kommer och går som de vill – ofta – och det betyder att de drar med sig en massa sand och skräp på sina tassar.

Men nu är jag fattig, så jag måste städa själv. men det vore något att önska sig i julklapp: ett års storstädning åtminstone en gång i månaden. Varje vecka är väl det optimala, men man får väl vara realist. Eller skaffa ett företag, ett bageri, i hemmet som motiverar en massa avdrag för tjänster av det här slaget.
Tills dess: ett evigt eget sopande och torkande.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

required

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.