Goder julmorgon.
22:a december. Det tycker jag av någon anledning att det har varit i fler dagar. Antagligen har jag läst datumet så ofta i olika sammanhang, att det blivit ett slags allstädes närvarande dag. Men varför uppe runt halv 5 redan?

http://www.nwt.se/grums/article1709748.ece

KLICKA FÖR LÄSBAR BILD (http://www.nwt.se/grums/article1709748.ece)

Jag har fått en okristlig tid på kommunhuset till att hämta min läsplatta, så det vill jag få gjort, före jul.  Det är ett par mil att åka i osäkert väglag.  I förra veckan valdes jag in även i kommunstyrelsen, första platsen i den kommunen någonsin för sverigedemokraterna, så tanken med läsplatta – när det blir fler dokument att hålla sig a jour med – kan vara en god idé.

I samband med samma kf-möte under kvällen togs min första motion om undermålig gatubelysning upp på dagordningen och skickades oavkortat till beredning. Just där och då var jag närmast tacksam över att slippa orda i talarstolen om just den. Med långt mellan mötena och motionens 2 månader på nacken från sin tillblivelse, hade den hunnit blekna hos mig. Jag hade  flera andra järn i elden, som låg betydligt färskare under ytan.

Maratonmöte
Samma dag (15/12) hade vi haft utbildning i Borgviks kvarn från morron till eftermiddag. Halv fem skulle vi  därefter fotograferas till kommunens hemsidor och halv sju började kf-mötet, som inkluderade avtackning av politiska seniorer, föregående kommunalråd Torbjörn Bood (S), samt ett hyllande av årets stipendiater – plus 45 punkter på dagordningen.

Detta maratonmöte förberedde jag mig på. Förutseende köpte jag mig kaffe och en enkel mosbricka på ICA-Klingan, mellan fotografering och möte. Vi i sverigedemokraterna tänkte dessutom – precis som i Göteborg – ordna med voteringar (slutna omröstningar) för att markera vår protest mot att SD inte skulle få sitta med i några som helst utskott, trots styrelseplats. Det satte småpartierna i Grums kommun P för genom “valteknisk samverkan”, det vill säga: gå ihop i samarbete och på så vis lura väljarna. Så går det till, så bär man sig åt, och kallar det demokrati. Sno makt. Jag personligen kan inte tolka det på annat sätt, för hade väljarna velat att de mindre partierna skulle sitta på utskottens stolar hade de var för sig varit större än SD.

(©) Folk börjar fylla på i Grums fullmäktige. SD: Peter Kulhlman och jag.

(©) Folk börjar fylla på i Grums fullmäktige. SD: Peter Kulhlman och jag.

I Göteborg förlängde SD mötet med 7 timmar genom voteringar i protest mot samma saker.  Fullmäktige där gick miste om julbordet, den kvällen. Man kan se det som hämnd, om man vill. I Grums tänkte vi emellertid inte ställa till med rabalder, bara göra en markering, så vi nöjde oss en enda sluten omröstning. Vi sitter inte i fullmäktige för att ställa till problem, utan precis tvärtom. Voteringen förlängde mötet med bara en kvart. Vi fick dock signaler från några andra partiers representanter, som tyckte att vi gjorde rätt. (V) satte upp en tumme: “länge leve viljan att försöka” , löd tillropet. Inte en sur min. De förstod oss, även om de inte hade några planer på att ändra inställning, och oavsett vilket lättades stämningen upp av att det faktiskt hände något som bröt av.

Dock: gissa om jag – proppmätt på mos – blev lång i ansiktet när mötet inledningsvis avbröts efter bara en kvart. Styrelsen ville bjuda alla på fantastiskt god smörgåstårta och kaffe! Det var naturligtvis inte för att fira att jag kommit in i styrelsen, utan för tilldragelserna jag nyss räknat upp.
Men man kan väl låtsas, även om SD är dåliga på det.

(©) Mosbricka på ICA-klingan

(©) Mosbricka på ICA-klingan

Min motion låg praktiskt taget sist och gav mig hicka, när den dök upp i pappren. Jag hade förträngt att det var nu den skulle tas upp och jag blev intensivt medveten om att jag hade glömt läsglasögonen hemma – ett måste för att, om det krävdes, läsa upp en synnerligen utförlig motion innantill. Där och då kom jag fram till att mina motioner fortsättningsvis ska vara sammanfattande, inte argumenterande. Argumentera och besvara frågor får man göra på plats. Å andra sidan kan det ha varit utförligheten som undanröjde behovet av både argument och frågor.

Avslutningsvis: i NWT läste jag om att Grums moderater hade reserverat sig mot budgetförslaget, efter föregående möte.

Efter många dystra år är ekonomin i Grums äntligen i ett bättre läge. Den socialdemokratiska majoriteten har lagt ett budgetförslag för 2015, vilket skulle generera ett överskott om 12,3 miljoner kronor 2016. I stället för att stoppa pengarna i madrassen vill Moderaterna se större satsningar på förebyggande av sjuktalen. Något som ska göras genom att nalla en miljon på överskottet som ska läggas på bemanning inom hemtjänsten.
Moderaterna i Grums vill se mer personal inom äldreomsorgen.

På torsdagens kommunfullmäktige reserverade partiet sig därför mot majoritetens budgetförslag.
– Nu när vi äntligen har lite pengar borde det gå till personalen, säger Judith Kisch (M).

Jag vill vara tydlig med att även SD reserverade sig mot detta. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer på “Kommunfullmäktige och kommunstyrelse

 1. Stellan Bojerud

  Hej!´
  Jag är så glad att Du är åter i Din blogg och i SD.
  God Jul & Gott Nytt År!
  Stellan

  1. Vickan Post author

   Tusen tack, Stellan! Det betyder mycket för mig att du uppskattar både blogg och återinträdet!
   Ha en riktigt GOD JUL, du och din familj!
   Hoppas du efter omständigheterna mår bra!

 2. Tomas

  Toppen att du är tillbaka i politiken! Om jag vetat att du var tillgänglig att rösta på så hade jag röstat på dig! Du kan göra mycket nytta för oss! Sen så känner jag dig från Jättesten på den tiden och vet vilken fin människa du är. Snyggast i skolan var du också! Kör hårt! GO JUL PÅ DEJ!

Leave a reply

required

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.